Eerste 'gratis' zonnepanelen op woningen geplaatst

Destion streeft ernaar haar woningvoorraad op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Dat gebeurt door hoge eisen te stellen aan het wooncomfort, maar ook duurzaamheid is een belangrijk item. We rollen momenteel een plan uit waarbij alle woningen in de aankomende jaren worden voorzien van tenminste zes zonnepanelen.

Voor deze zes zonnepanelen worden geen kosten bij de huurder in rekening gebracht. Kunnen er meer zonnepanelen geplaatst worden, dan kost de bewoner dat slechts één euro per maand per paneel. De familie Birsak uit Nieuw Bergen had maandag 8 juni de primeur.

Op hun woning aan de Bommelroystraat werden de eerste zonnepanelen geplaatst door Tenten Solar uit Lichtenvoorde. Met het Gelderse bedrijf zijn we een overeenkomst aangegaan voor het plaatsen van de zonnepanelen op de daken van onze woningen. De eerste groep bewoners werden afgelopen maanden geïnformeerd over het project. Tachtig procent van deze bewoners hebben ervoor gekozen om meer dan de zes panelen te plaatsen.

Minst gunstige energielabel (EPA-label) eerst
“Onze corporatie streeft ernaar de woningen een zo hoog mogelijk energielabel te geven. Het mes snijdt met deze maatregelen aan twee kanten: de woningen worden daarmee duurzamer met een hoger energielabel en onze bewoners krijgen lagere maandlasten”, zegt projectleider Loek Smeets. “We zijn begonnen met de oudste woningen welke het minst gunstige energielabel hebben. Met de stijgende energieprijzen ondersteunen we op deze wijze als eerste onze huurders die daar het meeste last van hebben.”

Solar Edge omvormer voorkomt verlies schaduwvorming
Op de daken worden de zonnepanelen met een vermogen van 315 Watt piek geplaatst. “Bij deze woning worden de panelen gekoppeld aan een Solar Edge omvormer. Dat heeft als voordeel dat er geen verlies is door schaduwvorming als gevolg van schaduw van bomen, ontluchtingspijpen of dakkapellen”, zegt Mannie Domhof van Tenten Solar, “Bij de zogenaamde stringomvormers, die normaliter worden geplaatst, heeft schaduw op één paneel hetzelfde nadelige effect op de rest van de geschakelde reeks.” Daardoor ondervinden Henny en Ronny Birsak geen hinder van de bomen die in de sfeervolle Bommelroystraat groeien.

Mooi aanbod
De familie Birsak woont al veertig jaar in het huis dat model staat voor het zonnepanelenproject van Destion. Het echtpaar ging in op ons aanbod. “We zouden dit niet uit eigen initiatief gedaan hebben, maar dit aanbod is mooi. We betalen voor acht panelen twee euro per maand en verdienen er ongeveer vier per paneel terug.”


Klik op de afbeelding voor een kort filmpje van het leggen van de zonnepanelen.

Uitgebreide informatie en de meest gestelde vragen over het plaatsen van de zonnepanelen vindt u in de Informatiebrochure zonnepanelen.