Huiskamer Béjèn genomineerd

Het ontmoetingshuis Béjèn voor ouderen in Afferden is genomineerd voor de ‘Onze Buurt Prijs 2018’. De prijs is door de woningcorporaties in Limburg in het leven geroepen om buurtbewoners te stimuleren zelf iets te doen voor de wijk of het dorp. Oranje Fonds en Provincie Limburg steunen ‘Onze Buurt’. Afferden staat in de finale met het project ‘Kom op de soep en beweeg’.

“We krijgen bij Béjèn al heel veel senioren binnen”, vertelt voorzitter Elly van Geel, “maar er blijven ouderen die we hier nog niet zien. Die  proberen we nu te bereiken met bewegen voor ouderen en samen een kop soep eten.” Maar bewegen voor ouderen moet goed begeleid worden en een geriatrisch fysiotherapeut is duur. Met de ‘Onze Buurt Prijs’ zouden de ouderen van Afferden jaren vooruit kunnen.

Béjèn is een jaar of twee geleden opgericht als onderdeel van een nieuwbouwproject van Destion met seniorenwoningen. Vrijwilligers zorgen voor koffie, één maaltijd in de week en activiteiten. ’s Middags komen de ouderen spelletjes doen, er wordt gekletst en als iemand iets op z’n lever heeft is er altijd wel een vrijwilliger die de tijd neemt om even apart te gaan zitten voor een fijn gesprek.

Samen gezelliger

Afferden heeft nog maar weinig voorzieningen en de vergrijzing gaat hard. Eén van de kaartende dames zegt dat Béjèn haar er doorheen heeft geholpen, toen haar echtgenoot overleed. Ze zou anders in haar eentje de dagen door brengen. Eén van de mannen van de fietsgroep beaamt dat het leven erg leeg en saai zou zijn zonder deze club voor en door ouderen. Met een groep van zo’n 10 tot 15 dames en heren toeren ze elke week tientallen kilometers door Noord-Limburg. “Natuurlijk kan ik ook alleen gaan fietsen, maar dit is veel gezelliger.”

Uitslag 'Onze Buurt 2018 op 29 november

Voor ‘Onze Buurt 2018’ zijn zes projecten genomineerd. Welk project de hoofdprijs wint, wordt op 29 november bekend gemaakt tijdens ‘Wij zijn Limburg Festival’ in Heerlen.

Bron: https://afferden-limburg.nl/