Japanse zorgdelegatie bezoekt Huiskamer Afferden

Een Japanse delegatie waaronder artsen, fysiotherapeuten, verplegers, diëtisten en gezondheidsvoorlichters bezocht de afgelopen dagen Nederland om oplossingen te zoeken voor de toenemende vergrijzing en de stijgende zorgkosten in Japan. Huiskamer Béjèn die in 2014 in gebruik is genomen, blijkt een belangrijke bijdrage aan het welzijn van ouderen te leveren.

Foto genomen door Frans Thonen Journalist

Volgens huisarts Hans Peter Jung die werkt volgens het concept van Positieve Gezondheid, zijn de bezoeken aan zijn praktijk afgenomen sinds de huiskamer er is. Mooie aanleiding dus voor een Japanse delegatie van 15 zorgprofessionals om deze huiskamer te bezoeken. 

Wilbert Pothoff, directeur van woningcorporatie Destion, gafeen korte presentatie over het ontstaan van Béjèn. Destion heeft de huiskamer samen met de bouw van een aantal seniorenwoningen gerealiseerd. De stichting heeft de huiskamer ter beschikking gekregen en exploiteert deze met vrijwilligers in het belang van het welzijn van ouderen uit het dorp. Hetzelfde concept is ook al in Well, Ven-Zelderheide en Milsbeek toegepast. Deze zomer wordt ook begonnen met een huiskamer voor ouderen aan de Hoofdstraat in Heijen. Het concept van de huiskamer is inmiddels bewezen succesvol in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen. 

Minister Bruins(VWS) bracht vorig jaar nog een bezoek aan de plattelandspraktijk in Afferden vanwege deze nieuwe manier van werken. Door te werken volgens het concept van Positieve Gezondheid heeft huisarts Hans PeterJung in de spreekkamer meer tijd voor de patiënt en 25% minder doorverwijzingen naar het ziekenhuis. L1 maakte hierover een reportage. Een in Nederland wonende Japanse tolk zag deze film en was hierover zo enthousiast, dat een groep van 15 Japanse zorgprofessionals afgelopen week het vliegtuig pakte om Afferden te bezoeken. 

Volgens de stichting die de huiskamer beheert, is Béjèn een plek waar iedereen zich welkom en thuis voelt. De sfeer ademt gezelligheid en gemoedelijkheid uit. Het succes zit in de eenvoud, het luisterend oor en de laagdrempeligheid. Door iets met elkaar te doen en te delen, voelen mensen zich belangrijk en betrokken. Dat is de kracht van Béjèn.