Mevrouw Cox-Pothoff oudste huurder van Destion

Vrijdag 5 augustus heeft Destion een 91-jarige bewoonster uit Afferden verrast! Mevrouw Cox-Pothoff woont aan de Quinveldweg in Afferden en is al 65 jaar huurder van Destion. Dit is een heel bijzondere mijlpaal en Destion besteedt hier graag extra aandacht aan. Onze medewerkers Petra Claessens en Gaby van Tankeren, gingen bij haar op de koffie met een grote bos bloemen en een cadeau.


Het cadeau was een cheque voor tuinonderhoud. Mevrouw Cox en haar kinderen hoeven zich geen zorgen meer te maken over het werk aan haar prachtige maar grote tuin. Twee maal per jaar komen medewerkers van Buitengewoon Goed Werk uit Nieuw Bergen de tuin een opknapbeurt geven. Daarnaast krijgen ze ook van Destion de opdracht om tussentijds het onkruid te wieden.

Mevrouw Cox en enkele van haar kinderen wachtte hen al op met koffie en vlaai. Sinds 10 jaar woont zij alleen nadat haar man gestorven is en dankzij de thuiszorg en de familie is het voor haar nog steeds mogelijk om zelfstandig te wonen. “Ik kook ook nog steeds zelf hoor”, vertelt ze trots. “Ik hoef ook niet te verhuizen, het gaat prima”.

                                 
foto's Frans Thonen

De woning
In 1951 betrok de familie Cox de nieuwbouwwoning aan de Quinveldweg. De huur van fl. 5,50 per week werd toen nog opgehaald. Rondom de woning lagen vooral weilanden. De tuin achter was een stuk groter dan nu en in de schuur werden varkens vetgemest. Het varkensvlees werd boven op een kamer gehangen. Diezelfde kamer is nu een mooie badkamer geworden. Een cadeau van de kinderen ter gelegenheid van de 50-jarige bruiloft. De enige andere aanpassing aan de woning is de verwijdering van de muur tussen de zogenaamde voor- en achterkamer. Dat zorgde voor meer ruimte voor het grote gezin met 7 kinderen en aanhang en kleinkinderen.

Familie
Dat het grote gezin hecht is heeft mevrouw Cox wel duidelijk gemaakt. De familie was altijd welkom, ook om bij hun in te komen wonen. En als iedereen dan ’s morgens naar het werk ging zorgde mevrouw Cox voor de kleintjes. “We hebben altijd hard gewerkt”, zegt ze, “maar daar is nog nooit iemand aan dood gegaan”.

Het was een gezellig gesprek met veel verhalen. Er werd afgesloten met een foto in de tuin waar ze zelf altijd zo graag in werkte. Door haar hoge leeftijd is dit cadeau van Destion dan ook zeer welkom.

Mevrouw Cox-Pothoff en Petra Claessens

foto Frans Thonen