De 6 finalisten van Onze Buurt zijn bekend

De jury van Onze Buurt is zeer te spreken over de betrokkenheid die de deelnemers aan Onze Buurt tonen in hun inzendingen. Met 98 ingezonden projecten is de oogst van dit jaar is groter dan ooit. “Het zijn 98 mensen of groepen die energie en tijd willen steken in het verbeteren van hun wijk, dorp of de maatschappij in geheel. Daar spreekt warmte uit”, stelde juryvoorzitter Wilbert Pothoff van Onze Buurt.

  

Onderstaande projecten sprongen er volgens de jury uit  en zijn geselecteerd om door te gaan naar de finale:

  • Droom- en Doeplein - Heerlen
  • Kom op de soep en beweeg - Afferden
  • Coffee&work - Maastricht
  • Spelend Kind - Kerkrade
  • Kloostertuin ’t Laefhoes - America
  • Buurzaam Koken Kids - Maastricht

De projecten zijn uitgekozen op het vermogen tot verbinden, duurzaamheid, originaliteit en vooral draagvlak. Vooral projecten die vanuit de bevolking komen en waarbij buurtbewoners zelf de kar trekken, scoorden hoog bij de juryleden.

Bij Droom- en Doeplein in Heerlen hebben de bewoners van de wijk zelf een ontmoetingsplaats gemaakt van een plek die door sloop van woningen vrij kwam. Het burgerinitiatief vraagt Onze Buurt nu financiële hulp om hun plein verder te verfraaien en op orde te houden.
Stichting Bevordering Leefbaarheid Ouderen Afferden wil ouderen uit hun isolement halen met het project “Kom op de soep en beweeg”. Het vraagt een bijdrage in de kosten voor materialen en beweeglessen.
Coffee&work is een nieuw project van Dress For Succes Maastricht, dat mensen die moeite hebben om werk te vinden, te helpen met de stap naar betaald werk in de wijk Wittevrouwenveld. Koffie en ontmoeting moeten een springplank vormen naar meedoen op de arbeidsmarkt.
In Kerkrade wil Stichting Spelend Kind er voor zorgen dat alle kinderen aan speelgoed kunnen komen via een ruilwinkel. Er is extra aandacht voor kinderen uit minder bedeelde gezinnen. Een pand is er nu, maar voor de inrichting heeft Spelend Kind nog en hoop wensen.
’t Laefhoes in America is door dorpsbewoners opgezet toen de (huisarts)zorg dreigde te verdwijnen uit het dorp. In ’t Laefhoes komen professionele zorg en zorg voor elkaar samen. In de Kloostertuin wil het dorp nu een gezamenlijk moes- en bloementuin maken om gezond eten en samenkomst in de buitenlucht te stimuleren.
In de Maastrichtse wijk Blauwdorp tuiniert en kookt het LEF Team al een paar jaar, nu wil het de pijlen richten op de jeugd met Buurzaam Koken Kids. De jeugd tot 12 jaar wordt in de groententuin, keuken, de bediening en ook sjiek aan tafel aangespoord tot gezond eten.

Spoorboekje
In oktober en november krijgen de genomineerden royaal aandacht via de site en sociale media van Onze Buurt. Over de projecten en plannen van de zes finalisten komen verhalen op l1.nl, L1TV , in de bladen van VIAlimburg en op devereniginglimburg.nl. Daarmee tonen we de projecten als inspirerend voorbeeld voor anderen in Limburg.
Half november presenteren de finalisten zichzelf voor de jury en dan wordt het beste project gekozen dat de hoofdprijs wint. Er is een prijzenpot van € 60.000 en dit bedrag wordt verdeeld in een flink (door)startkapitaal voor het project dat als beste uit de bus komt en 5 stevige troostprijzen.

De feestelijke prijsuitreiking is op 29 november tijdens Festival Wij Zijn Limburg in Cultuurwerkplaats Zeezicht in Heerlen. Dat festival is van De Vereniging Limburg.

Achtergrond
Onze Buurt wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door de woningcorporaties die verenigd zijn in Ons Limburg, samen met het Oranje Fonds, Provincie Limburg, L1 en VIALimburg.
Groepen mensen, clubs, wijken en dorpen bedenken met enige regelmaat projecten waarmee de omgeving leefbaarder wordt. Dat wil Onze Buurt stimuleren door elk jaar de beste plannen van Limburg in het zonnetje te zetten en het allerbeste idee te belonen met een flink startkapitaal. Het is een stimulans voor burgerparticipatie en verbetering van de sociale cohesie in de buurt.