Verhuurderheffing Destion

Eind september hebben we weer de rekening gekregen voor de betaling van de Verhuurderheffing. De rekening voor 2018 kwam uit op maar liefst € 1.820.000.

In december 2013 werd het Woonakkoord goedgekeurd door de Eerste Kamer. De Verhuurderheffing, voorgesteld door minister Stef Blok, maakt daar onderdeel vanuit. Hij kreeg veel kritiek omdat het akkoord het investeringsvermogen van woningcorporaties en huurders zwaar zou raken.

De Verhuurderheffing is een in 2014 ingevoerde aanvullende belastingmaatregel die uitsluitend moet worden betaald door verhuurders van sociale huurwoningen.
Corporaties betalen net als bedrijven ook alle andere belastingen zoals: Vennootschapsbelasting, BTW, OZB, Rioolheffingen, enzovoorts.
De heffing geldt niet alleen voor woningcorporaties, maar ook voor particuliere verhuurders van meer dan vijftig sociale huurwoningen (huurprijs tot € 710,68). Commerciële verhuurders van duurdere woningen en commercieel vastgoed, betalen deze niet!

De opbrengst van de heffing, dus geld dat we niet kunnen besteden in het belang van de huurders, gaat daarmee naar de overheid en belandt in de staatskas. Voor alle woningcorporaties samen komt deze opbrengst uit op ruim 1,8 miljard euro.