Hoe werkt woningruil?

Bij Destion is het mogelijk om uw woning te ruilen. Ook als u huurt bij een andere woningcorporatie. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het ruilen van een woning. Op deze pagina vindt u alle informatie over het ruilen van huurwoningen en kunt u een ruilwoning aanmelden.



Kan ik ruilen met een andere woning?

Ja, woningruil is mogelijk. Wel zijn er voorwaarden aan verbonden. Om wat voor soort woningruil het ook gaat, er is altijd toestemming nodig van Destion en eventuele andere verhuurder(s). Destion werkt mee met de volgende vormen van woningruil:

  • Binnen het woningbezit van Destion van een huurwoning naar een huurwoning
  • Tussen een huurwoning van Destion en een huurwoning van een andere verhuurder
  • Ook de woningen die voor verkoop zijn aangemerkt, kunnen in aanmerking komen voor woningruil. De ruilkandidaat moet dan wel de woning kopen.
  • Via deze website kunt u op zoek naar een andere ruilwoning. De advertentie blijft een half jaar op onze website staan en kunt u daarna verlengen. Bent u geen huurder van Destion en/of zoekt u ook geen woning in ons werkgebied, dan plaatsen wij de aanvraag niet. Kijkt u dan eens op de website van uw woningcorporatie of www.woningruil.nl.

Hoe meld ik mijn woning aan voor ruil?

Klik op deze link om uw woning aan te melden voor ruil.

Ik heb iemand gevonden om mee te ruilen. Wat moet ik nu doen?

Als u al iemand gevonden heeft die met u van woning wil ruilen, dan kunt u dit aanvragen via dit Woningruilformulier. Binnen vier weken nadat de complete aanvraag is ingediend krijgt u van ons schriftelijk bericht of wij akkoord gaan met de aangevraagde woningruil.

Met welke woningen kan ik niet ruilen?

U kunt niet ruilen met huurders van de volgende woningen: 

  • levensloopbestendige woningen, behalve als u 55 jaar of ouder bent
  • woningen waarvan bekend is dat ze, op termijn, worden gesloopt 
  • woonwagens en standplaatsen 
  • woningen waarvan de huurder op basis van een tijdelijke huurovereenkomst woont of waarbij aanvullende voorwaarden zijn gesteld.


Heeft u een woning met een door de gemeente gefinancierde medische aanpassing, of kunt u ruilen met een woning met medische aanpassing? Dan heeft u naast onze toestemming ook toestemming van de gemeente nodig. 

Door (lichamelijke) beperkingen kan ik niet meer in mijn woning wonen. Wat moet ik nu doen?

Er zijn dan twee mogelijkheden:

  1. Aanpassingen in de woning waardoor u in de woning kunt blijven wonen. Als u denkt dat er, vanwege medische problemen, aanpassingen in uw woning nodig zijn, dan kunt u bij uw gemeente vragen of u in aanmerking komt voor vergoeding via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). U hoort dan welke aanpassingen voor een vergoeding in aanmerking komen en welke niet. Neem hierover contact op met uw gemeente. De kosten voor algemeen gebruikelijke voorzieningen, denk aan eenvoudige wandbeugels of een douchestoel, zijn voor uw eigen rekening. Voor de aanvraag zijn uw persoonlijke gegevens nodig en soms ook uw inkomensgegevens. De gemeente of het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)beoordeelt de aanvraag volgens vaste richtlijnen. Als de aanvraag toegekend wordt. Dan wordt er een beschikking afgegeven en kan Destion aan de slag.

    Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met:
    - Gemeente Mook en Middelaar: Loket Zorg en Inkomen 024-6969126  
    - Gemeente Gennep: Loket WMO 0485-494200 
    - Gemeente Bergen: Loket WMO 0485-348322 of 0485-348386

  2. Uw huidige woning is niet meer geschikt te maken. Bijvoorbeeld u als u in een rolstoel terecht komt en uw appartementencomplex beschikt niet over een lift. In dat geval kan er sprake zijn van medische woonindicatie. Op basis van deze indicatie kunt u in aanmerking komen voor een verhuisadvies.