Woning toewijzing

Een spannend moment, want er gaat misschien veel veranderen. Een ander huis, een andere woonomgeving. Ook komt er veel werk op u af. Om u zo goed mogelijk voor te kunnen bereiden, vertellen we hier hoe het na een toewijzing verder gaat.

Ik krijg een woning toegewezen

Wanneer kan ik de woning bezichtigen?

U krijgt van ons het telefoonnummer van de vertrekkende huurder. U maakt dan binnen enkele dagen een afspraak om de woning te bezichtigen.  De vertrekkende huurder weet dat een nieuwe huurder kan bellen voor een bezichtiging. Wanneer u belt voor een afspraak, vermeldt dan dat u de eerste kandidaat bent en dat u de woning wilt komen bezichtigen. Bij het bezichtigen van de woning is niemand van Destion aanwezig.

Waar moet ik rekening mee houden bij de bezichtiging?

U bekijkt vooral of de woning u bevalt en of de indeling en de omgeving passen bij uw situatie. De vertrekkende huurder vertelt welke zaken u eventueel over kunt nemen. 

Hoeveel dagen bedenktijd heb ik om de woning te accepteren?

U heeft drie dagen de tijd om te beslissen. En binnen één week heeft u een gesprek bij Destion over de toewijzing van de woning. Deze tijd lijkt kort, maar voor Destion is er meestal maar één maand de tijd om alles te regelen. Als u de woning niet accepteert, kunnen we zo snel mogelijk de volgende kandidaat benaderen. Als u de woning accepteert vervalt uw inschrijving als woningzoekende.

Mag ik van een woning afzien?

Kan ik mijn reactie intrekken?

Ja, als u voor of na de bezichtiging van de woning besluit om de woning niet te nemen, dan kunt u uw reactie intrekken. Dat heeft geen gevolgen. 

Kan ik de woning nog weigeren?

Ja, dat kan. Maar let op: vanaf het moment dat u de woning schriftelijk heeft geaccepteerd tijdens het toewijzingsgesprek bij Destion, bent u een maand huur verschuldigd.

Wat betekent ‘niet passend’?

Wanneer u reageert op een woning en het blijkt dat uw inkomen te laag is voor de huurprijs van de betreffende woning, dan mogen we van de overheid de woning niet aan u toewijzen. Dit is dan geen weigering maar dan is de woning niet passend.