Woning toewijzing

Een spannend moment, want er gaat misschien veel veranderen. Een ander huis, een andere woonomgeving. Ook komt er veel werk op u af. Om u zo goed mogelijk voor te kunnen bereiden, vertellen we hier hoe het na een toewijzing verder gaat.

Ik krijg een woning toegewezen

Wanneer kan ik de woning bezichtigen?

U krijgt van ons het telefoonnummer van de vertrekkende huurder. U maakt dan binnen enkele dagen een afspraak om de woning te bezichtigen.  De vertrekkende huurder weet dat een nieuwe huurder kan bellen voor een bezichtiging. Wanneer u belt voor een afspraak, vermeldt dan dat u de eerste kandidaat bent en dat u de woning wilt komen bezichtigen. Bij het bezichtigen van de woning is niemand van Destion aanwezig.

Waar moet ik rekening mee houden bij de bezichtiging?

U bekijkt vooral of de woning u bevalt en of de indeling en de omgeving passen bij uw situatie. U heeft van Destion vooraf informatie ontvangen over wat er nog in de woning moet gebeuren en welke zaken door Destion akkoord zijn bevonden ter overname. De vertrekkende huurder vertelt welke zaken u daarnaast eventueel nog over kunt nemen. 

Hoeveel dagen bedenktijd heb ik om de woning te accepteren?

U heeft drie dagen de tijd om te beslissen. En binnen één week heeft u een gesprek bij Destion over de toewijzing van de woning. Deze tijd lijkt kort, maar voor Destion is er meestal maar één maand de tijd om alles te regelen. Als u de woning niet accepteert, kunnen we zo snel mogelijk de volgende kandidaat benaderen. Als u de woning accepteert vervalt uw inschrijving als woningzoekende.

Mag ik van een woning afzien?

Kan ik mijn reactie intrekken?

Ja, als u voor of na de bezichtiging van de woning besluit om de woning niet te nemen, dan kunt u uw reactie intrekken. Dat heeft geen gevolgen. 

Kan ik de woning nog weigeren?

Ja, dat kan. Maar let op: vanaf het moment dat u de woning schriftelijk heeft geaccepteerd tijdens het toewijzingsgesprek bij Destion, bent u een maand huur verschuldigd.

Wat betekent ‘niet passend’?

Wanneer u reageert op een woning en het blijkt dat uw inkomen te laag is voor de huurprijs van de betreffende woning, dan mogen we van de overheid de woning niet aan u toewijzen. Dit is dan geen weigering maar dan is de woning niet passend.