Woontips

Met weinig moeite kunt u allerlei ongemakken in en rondom uw huis voorkomen. Kijk hieronder wat u zelf kunt doen.

Hoe voorkom ik schimmel en verwarm en ventileer ik mijn woning?

Een gezond binnenklimaat is heel belangrijk. In elk huis zijn vieze stoffen en vocht aanwezig. Alleen door goed te ventileren kan de vieze lucht en het vocht de woning verlaten. Voor frisse en gezonde binnenlucht moet er constant luchtverversing plaatsvinden in de woning. Elke ochtend een kwartier tot een half uur een raam of deur openzetten en de rest van de dag ventileren, voorkomt al veel problemen. Houdt de ventilatieroosters dus open en zet de mechanische ventilatie niet uit.

Schimmel
Als het in huis te koud en vochtig wordt, zien schimmels de kans te groeien. Schimmels kunnen allergische reacties veroorzaken zoals niezen, hoofdpijn of jeukende ogen.
Per persoon produceren we dagelijks tot vijf liter vocht. Door douchen, de was die hangt te drogen, koken, dweilen, maar ook gewoon door ademen en zweten. Het is dus zaak om deze luchtvochtigheid in de gaten te houden. Deze mag niet hoger zijn dan 60 procent. Ideaal is een vochtigheid tussen de 40 en 60%.
Zorg ook dat de binnentemperatuur niet onder de 15 graden komt.

Energiekosten
Het lijkt dat je door ventileren en verwarmen meer energiekosten kwijt bent. Dat is niet zo. Door de luchtvochtigheid omlaag te brengen, bespaar je juist kosten. Als de lucht heel vochtig is, kost het meer energie om te verwarmen. Droge lucht warmt veel sneller op.

Veilig de winter door
Gebruik voor het verwarmen uw CV-ketel. Andere manieren van verwarmen zoals de kookgasaansluiting of een open vuur in de woonkamer zijn wellicht goedkoper, maar erg gevaarlijk. Doet u dit absoluut niet! Er kunnen namelijk levensgevaarlijk situaties ontstaan.

Wat kan ik zelf doen om de brandveiligheid van mijn woning te verbeteren?

Wij hebben er voor gezorgd dat in alle woningen veilige rookmelders hangen. Maar het is ook goed om eens te kijken wat u zelf kunt doen. En als er dan toch brand uitbreekt hoe u de gevolgen hiervan kunt beperken.
Hieronder vindt u twee brochures van de brandweer, lees deze vooral eens door! Klik daarvoor op de link.

Hoe voorkom ik verstoppingen in het riool?

Verstopte riolen zijn geen pretje en kunnen veel overlast veroorzaken. U kunt helpen om dit te voorkomen.
Klik op de afbeelding hieronder om te zien hoe.