Zes finalisten bij Onze Buurt 2023 bekend

De finalisten van Onze Buurt 2023 zijn bekend. Onze Buurt wordt elk jaar georganiseerd door de woningcorporaties die verenigd zijn in Ons Limburg, samen met het Oranje Fonds en Provincie Limburg.

                                                                                Logo Onze Buurt
Ze willen daarmee de burgerparticipatie in dorpen en wijken stimuleren. L1 en De Limburger ondersteunen de actie door de vrijwilligers van de buurtprojecten een podium te bieden.

Bovenop de cheques, deelt de jury het “Onze Buurt Zetje” uit. Het Zetje helpt organisaties om een projectplan te schrijven, vrijwilligers te motiveren, een administratie op te zetten, vergunningen te regelen of iets anders praktisch. De deskundigen van SESAM Academie voeren het Zetje uit.

Zes finalisten bij Onze Buurt 2023
De zes finaleplaatsen van Onze Buurt 2023 gaan naar de projecten “Heemelrijk” in Geleen, “De Zaal in Tienray, “Jongeren voor Ouderen” uit Stein, “Donders Goed Spul” uit Roermond, “Buurt geeft taalles” uit Tegelen en “Achter de geraniums vandaan” in Noord-Limburg.

De jury van Onze Buurt beoordeelde dit jaar 72 inzendingen op sociaal gehalte, verbinding, duurzaamheid en burgerzin. Welk project de hoofdprijs krijgt, wordt 11 oktober bekend na een tweede juryronde waarvoor de finalisten een presentatie moeten houden.

De ZETJES gaan naar “Ouders van Limmel” in Maastricht en “Initiatief Bloemenbuurt” uit Valkenburg.


Korte omschrijving per finalist

  • “Heemelrijk” in Geleen is een openbare tuin naast het pand van de Heemkundevereniging. Veel organisaties hebben er een plek gevonden voor hun activiteiten.
  • “Ut Mooshöfke” in Geleen is een moestuinencomplex dat aan verval ten onder dreigde te gaan.  Nu is het weer een verbindende factor in de wijk Lindenheuvel.
  • “De Zaal” in Tienray is een samenvoeging van drie gebouwen en vraagt een bijdrage voor een nieuwe keuken.
  • “Jongeren voor ouderen” verbindt jeugdigen aan ouderen die hulp willen bij het gebruik van de computer, tablet of telefoon.
  • “Donders Goed Spul” uit de wijk Donderberg in Roermond verdient een nominatie met het herverdelen van spullen onder mensen die van weinig moeten rond komen.
  • “Buurt geeft Taalles” is een project dat er voor moet zorgen dat nieuwe Nederlanders snel inburgeren met behulp van taallessen en contact.
  • “Achter de Geraniums vandaan” is een groep vrijwilligers in meerdere plaatsten in Noord-Limburg. Zij zien busjesvervoer als een sociaal moment en bieden graag ook uitjes aan.


Eind september geven de finalisten een presentatie
Dit doen zij voor een jury. Deze jury bestaat uit Michiel Sluijsmans, Sjraar Canjels en Luc van den Bergh als afgevaardigden van de Limburgse woningcorporatie. Bert Vrolijk - deskundige van het maatschappelijk middenveld- zit op persoonlijke titel in de jury. Arsine Nazarian beoordeelt de finalisten namens het Oranje Fonds. Annet Schreurs van SESAM Academie bezet de laatste zetel in de jury.


Woensdag 11 oktober is de prijsuitreiking
Na de presentatie wordt het project gekozen dat de hoofdprijs wint. Er is een prijzenpot van € 80.000. De feestelijke prijsuitreiking is  in de feestzaal van Het Gouvernement in Maastricht.

Onze Buurt wordt mede mogelijk gemaakt door:


Logo Oranje fonds       Provincie Limburg