Herstel Rita-Kapel Maasduinen Staete

Helaas is het IFMA kunstcollectief uit Bergen - na 22 jaar - begin dit jaar opgeheven.


IFMA draagt bij aan herstel Rita-Kapel Maasduinen Staete Bergen


Het IFMA kunstcollectief werd in 2000 opgericht en was een initiatief van beeldend kunstenaars en galeriehouders die in de gemeente Bergen woonachtig of werkzaam waren. Later sloten zich ook kunstenaars uit Mook, Venlo, Gennep en Grubbenvorst en uit Kleve (Duitsland) bij het collectief aan. Het IFMA ontplooide vele uiteenlopende activiteiten op het gebied van de beeldende kunst, kunsteducatie en zocht samenwerking met regionale organisaties en overheden. Het IFMA was in de regio en daarbuiten een gewaardeerd en gekend collectief.


Totstandkoming Rita-Kapel Maasduinen Staete
In 2009 heeft het IFMA een belangrijke bijdrage geleverd aan het tot stand komen van een ‘verborgen verlangen’ van een bewoonster van verzorgingshuis Maasduinen Staete. Mevrouw Derckx miste een kapel waar ze naar toe kon om een kaarsje aan te steken. Onder aanvoering van Henk Vissers werd een ontwerp gemaakt van een eigentijdse kapel op het terrein van Maasduinen Staete. Samen met andere sponsoren en regionale bedrijven, werd de realisatie van een kapel mogelijk gemaakt.


Vernielingen bijzonder glaswerk kapel
De kapel is gebouwd van gewalst cortenstaal in de vorm van de kelk van een roos, het symbool van het H. Rita van Cascia aan wie de kapel is gewijd. De kapel was voorzien van bijzonder gebrandschilderde ramen. Helaas waren die ramen niet bestand tegen het geweld van vandalen die ook de bronzen kaarsenstandaard en de rest van het interieur vernielden. Verder verval dreigde en Henk Vissers besloot de kapel tijdelijk ontoegankelijk te maken. Samen met de Dorpsraad Nieuw Bergen, werd gezorgd voor een tijdelijke kunstzinnige vervanging van de ramen en de toegang van de kapel. De schildergroep van KBO-Bergen voorzag de openingen van kleurrijk beschilderde panelen.


Herbestemming Maasduinen Staete en de Rita-Kapel
De komende tijd zal Destion plannen maken voor de herbestemming van Maasduinen Staete nu de Zorggroep de huurovereenkomst niet verlengt. Daarbij zal Destion ook de binnentuin opnieuw inrichten. De Rita-Kapel zal daarin een centrale plek krijgen en in ere worden hersteld. Hiermee krijgt dit mooie en bijzondere kunstwerk in de toekomst de plek die het verdient; midden in de samenleving!


IFMA doneert ruim € 5.000
Het IFMA heeft de financiële middelen die na het opheffen van het collectief zijn overgebleven, gedoneerd voor het herstel en behoud van de Rita-Kapel. De afspraken daarvoor hebben ze samen met Destion bij notariskantoor Bergen vastgelegd. Hiermee is deze mooie nalatenschap van het IFMA kunstcollectief voor de toekomst veiliggesteld.


Wilbert Pothoff Destion en Henk Vissers IFMA


Kerkgebouwen in Limburg (kerkgebouwen-in-limburg.nl)