Voorkom schimmel, verwarm en ventileer uw woning!

Het lijkt in deze tijden wellicht verstandig om de thermostaat omlaag te zetten en de ventilatieroosters dicht te houden, maar dat is het niet.


Gezond binnenklimaat
Een gezond binnenklimaat is echt heel belangrijk. In elk huis zijn vieze stoffen en vocht aanwezig. Alleen door goed te ventileren kan de vieze lucht en het vocht de woning verlaten. Voor frisse en gezonde binnenlucht moet er steeds luchtverversing zijn in de woning. Elke ochtend een kwartier tot een half uur een raam of deur openzetten en de rest van de dag ventileren, voorkomt al veel problemen. Houdt de ventilatieroosters dus open of zet de mechanische ventilatie niet uit.


Schimmel
Als het in huis te koud en vochtig wordt, zien schimmels de kans te groeien. Schimmels kunnen allergische reacties veroorzaken zoals niezen, hoofdpijn of jeukende ogen.
Per persoon produceren we dagelijks tot vijf liter vocht. Door douchen, de was die hangt te drogen, koken, dweilen, maar ook gewoon door ademen en zweten. Het is dus belangrijk om deze luchtvochtigheid in de gaten te houden. Deze mag niet hoger zijn dan 60 procent. Ideaal is een vochtigheid tussen de 40 en 60%.
Zorg ook dat de binnentemperatuur niet onder de 15 graden komt.


Energiekosten
Het lijkt dat je door ventileren en verwarmen meer energiekosten kwijt bent. Dat is niet zo. Door de luchtvochtigheid omlaag te brengen, bespaar je juist kosten. Als de lucht heel vochtig is, kost het meer energie om te verwarmen. Droge lucht warmt veel sneller op. 


Veilig de winter door
Gebruik voor het verwarmen uw verwarmingsinstallatie. Andere manieren van verwarmen zoals de kookgasaansluiting of een open vuur in de woonkamer zijn risicovol. We raden u dringend aan om dit niet te doen. Er kunnen namelijk levensgevaarlijke situaties ontstaan.